Salon kosmetyczny Kielce 4 make-up

Salon kosmetyczny w Kielcach – zabiegi pielęgnacyjne w gabinecie kosmetycznym dla Pań i Panów.Profesjonalna kosmetyczka Kielce, doświadczenie poparte certyfikatami.

Salon kosmetyczny Kielce 4 make-up - Salon kosmetyczny w Kielcach – zabiegi pielęgnacyjne w gabinecie kosmetycznym dla Pań i Panów.Profesjonalna kosmetyczka Kielce, doświadczenie poparte certyfikatami.

Eksfoliacja kwasami

Eksfoliacja kwasami

Kwasy hydroksylowe, (kwas migdałowy, kwas, mlekowy, pirogronowy) hydroksykwasy to substancje należące do ogólnie pojętej grupy eksfoliantów chemicznych, czyli środków złuszczających skórę. Najbardziej popularne to alfa-hydroksykwasy (AHA) i beta-hydroksykwasy (BHA). Kwasy beta-hydroksylowe (BHA)- w kosmetyce stosuje się tylko jeden rodzaj kwasu BHA – kwas salicylowy.

Ich działanie polega między innymi na:

# regulacji odnowy komórkowej skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry,

# zwiększeniu skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych; skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach,

# zapewnieniu lepszego nawodnienia skóry; ponadto stosowane w większych stężeniach mają dodatkowo wpływ na skórę właściwą przyczyniając się do poprawy produkcji kolagenu i elastyny – odnosi się to głównie do kwasów AHA,

# odblokowywaniu porów i działaniu antybakteryjnym, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników – dotyczy to głównie kwasów BHA,

# są pomocne w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych,

# spłycają drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawiają elastyczność skóry,

# preparaty z kwasami polecane są nie tylko do twarzy, ale i do całego ciała. Ich stosowanie jest bardzo pomocne zwłaszcza w przypadku zrogowaciałych i przesuszonych partii ciała jak: łokcie, kolana czy stopy.

W trakcie stosowania kuracji hydroksykwasami nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji.

_____________________________________________________

Kwas migdałowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA), o działaniu złuszczającym, antybakteryjnym i przeciwstarzeniowym. W naturze kwas ten występuje w gorzkich migdałach (Amygdalus Communis var Amara), z których to w wyniku kontrolowanej hydrolizy otrzymuje się kwas migdałowy stosowany zarówno w kosmetyce, jak i farmacji.

Wśród kwasów z grupy AHA, kwas migdałowy wyróżnia się silnym działaniem antybakteryjnym i odkażającym. Eksofoliacja kwasami migdałowymi działa przeciwko szczepom bakterii z rodzaju Staphylococcus aureus, Bacillus proteus, Escherichia coli, Aerobacter aerogenes.

Masa cząsteczkowa kwasu migdałowego jest większa w porównaniu z popularnym w grupie kwasów AHA – kwasem glikolowym, dzięki temu kwas migdałowy działa łagodniej i bezpieczniej w zastosowaniu zewnętrznym na skórę.

Jest to kwas AHA o podwójnym kierunku działania. Z jednej strony zgodnie z typowymi właściwościami kwasów AHA, reguluje odnowę komórkową, złuszczając wierzchnie warstwy naskórka, tym samym poprawia strukturę i koloryt skóry oraz działa przeciwzmarszczkowo, z drugiej strony wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki temu łagodzi stany zapalne skóry, goi wypryski i zmiany trądzikowe.

Jest to kwas AHA, który najsilniej stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze.

Dzięki większej wielkości cząsteczek oraz działaniu łagodzącemu, kwas migdałowy jest lepiej tolerowany, nawet przez wrażliwe cery naczynkowe. W porównaniu z kwasem glikolowym nie powoduje podrażnienia, zaczerwienienia, silnego łuszczenia skóry oraz przebarwień pozapalnych. Z tego powodu peelingi kwasem migdałowym są polecane przez cały rok, również latem, jednak to nie oznacza, że podczas stosowania produktów z kwasem migdałowym ochrona przeciwsłoneczna nie jest wymagana. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów z kwasami AHA, podczas kuracji kwasem migdałowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji SPF 30.

Właściwości i działanie kwasu migdałowego:

– Silne działanie antybakteryjne i regulujące, polecany w przypadku wyprysków trądzikowych i zaskórników.
– Działanie przeciwzmarszczkowe, poprawa struktury skóry, wygładzenie zmarszczek powierzchniowych.
– Wpływ na produkcję kwasu hialuronowego w skórze, co zapewnia ujędrnienie skóry.
– Rozjaśnienie przebarwień posłonecznych, pozapalnych, w przypadku melazmy i piegów. Brak skutków ubocznych w postaci ciemnienia przebarwień, możliwych w przypadku hydrochinonu i kwasu glikolowego.
– Działanie łagodzące, brak silnych podrażnień, łuszczenia i zaczerwienienia podczas kuracji.
– Polecany jako przygotowanie skóry do silniejszych peelingów i zabiegów złuszczających, ułatwia późniejszą regenerację skóry i zapobiega pojawianiu się stanów zapalnych.

UWAGA! – Czysty, stężony kwas migdałowy jest środkiem drażniącym skórę i drogi oddechowe, dlatego zaleca się zachowanie ostrożności i rozwagi. Należy nie wdychać bezpośrednio kwasu w proszku oraz wykonywać zestaw z dala od małych dzieci, postępując zgodnie z instrukcją wykonania produktu. Kwas migdałowy zastosowany zgodnie z podaną recepturą, w danym zakresie stężeń, jest całkowicie bezpieczny.

_____________________________________________________

Kwas mlekowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA), o działaniu złuszczającym, nawilżającym i przeciwstarzeniowym. W naturze kwas ten występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach.

Kwas mlekowy występuje w dwóch formach optycznych L i D, z których tylko forma L-kwasu mlekowego posiada biologiczną aktywność i jest naturalnym składnikiem skóry i włosów. Jest on jedną z głównych składowych NMF- naturalnego czynnika nawilżającego, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.

Właściwości kwasu mlekowego były nieświadomie wykorzystywane i doceniane już od dawnych czasów, w postaci mlecznych kąpieli i nacierania skóry zsiadłym mlekiem. Wówczas jeszcze nie wiedziano, że efekt gładkiej i nawilżonej skóry to zasługa kwasu mlekowego obecnego w mleku.

Mieszanina racemiczna kwasu L i D mlekowego wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym, gdzie kryje się pod symbolem E270 i pełni funkcję przeciwutleniacza i substancji konserwującej przedłużającej swieżość żywności.

W kosmetyce wykorzystuje się głównie kwas L-mlekowy, który można otrzymać wyłącznie podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus.

W wielu aspektach kwas mlekowy jest preferowany i polecany ponad inny popularny kwas AHA – kwas glikolowy.
– Kwas mlekowy posiada nieco większą cząsteczkę niż kwas glikolowy, dzięki temu działa łagodniej i jest bezpieczniejszy w zastosowaniu, a jednocześnie jest równie skuteczny.
– W badaniach wykazano, że kwas mlekowy wykazuje lepsze działanie przeciwstarzeniowe, aniżeli kwas glikolowy.
– W odróżnieniu od kwasu glikolowego kwas mlekowy posiada silniejsze działanie nawilżające (10% kwasu mlekowego nawilża porównywalnie do 10% gliceryny).
– Eksfoliacja kwasem mlekowym w wyższych stężeniach (20-30%) są bezpieczniejsze i możliwe nawet w warunkach domowych, natomiast kwas glikolowy bardzo łatwo penetruje w głąb skóry i w niedoświadczonych rękach, użyty w wyższym stężeniu, nałożony nierównomiernie i pozostawiony zbyt długo na skórze, może powodować blizny i powiększone pory skóry.

Właściwości i działanie kwasu L-mlekowego:
– reguluje odnowę komórkową skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry,
– zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych; skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach,
– tylko forma kwasu L-mlekowego stymuluje produkcję ceramidów w skórze, dzięki czemu wpływa na uszczelnienie bariery lipidowej naskórka, zmniejsza utratę wody ze skóry (obniża TEWL – przeznaskórkową utratę wody) i sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i miękka,
– wpływa na produkcję kolagenu skóry, powodując zwiększenie grubości i wzmocnienie skóry właściwej,
– podnosi poziom glikozaminoglikanów, związków, które jak gąbka chłoną wodę i zapewniają odpowiednie nawodnienie głębszych warstw skóry,
– spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność i jędrność skóry, jest składnikiem przeciwstarzeniowym,
– pomocny w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych,
– odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników, jest pomocny przy trądziku,
– polecany także do pielęgnacji ciała i skóry włosów, pomocny w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry,
– naturalny konserwant i regulator pH.

____________________________________________________
 Kwas salicylowy (BHA) jest ponadto związkiem spokrewnionym z aspiryną (chemiczna nazwa aspiryny to kwas acetylosalicylowy) i tak jak ona posiada pewne właściwości przeciwzapalne, sprzyja więc procesowi gojenia wyprysków i podrażnień. Jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, eksofliacja kwasem salicylowym złuszcza martwe komórki z powierzchni naskórka, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową (sebum) i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry, a także wnikania w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Dzięki temu przyczynia się do odblokowania porów, a co za tym idzie zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków oraz pomaga likwidować tzw. „zaskórniki”. Z tego względu preparaty z kwasem BHA polecane są dla cer skłonnych do zanieczyszczonych porów i trądziku. Kwasy te są także odpowiednie dla cer suchych z problemem zanieczyszczonych porów skóry, zwłaszcza w tzw. linii T, bowiem nie mają one właściwości wysuszających.

!! Produkty z kwasem salicylowym, nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany np. aspirynę oraz kobiety w ciąży i karmiące.

UWAGA! – Czysty, stężony kwas salicylowy jest środkiem drażniącym skórę i drogi oddechowe, dlatego zaleca się zachowanie ostrożności i rozwagi. Należy nie wdychać bezpośrednio kwasu w proszku oraz wykonywać zestaw z dala od małych dzieci, postępując zgodnie z instrukcją wykonania produktu. Kwas salicylowy zastosowany zgodnie z podaną recepturą, w danym zakresie stężeń, jest całkowicie bezpieczny.

____________________________________________________

Kwas pirogronowy jest obecny w jabłkach, sfermentowanych owocach, occie. Posiada silne właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe. Dzięki szybkiej penetracji w skórę właściwą pozwala na uzyskanie w wyjątkowo krótkim czasie doskonałych efektów estetycznych, zbliżonych do tych, jakie osiąga się agresywnym złuszczaniem. Zabiegi przy użyciu kwasu pirogronowego są wyjątkowo bezpieczne, i co istotne, bezbolesne.

Kwas pirogronowy zastosowany w większym stężeniu i pozostawiony na dłuższy okres czasu   powoduje penetrację na poziomie warstwy brodawkowatej skóry właściwej. Na poziomie naskórka kwas pirogronowy działa przeciwzaskórnikowo, rozjaśnia, poprawia koloryt skóry, działa antybakteryjnie i zmniejsza grubość warstwy rogowej.

Na poziomie skóry właściwej pobudza do produkcji kolagenu i elastyny czyli włókien odpowiedzialnych za młody wygląd skóry.

Kwas pirogronowy działa sebostatycznie czyli hamuje nadmiar wydzielania sebum. Jest to bardzo ważne zwłaszcza u osób z cerą tłustą i trądzikową. Taki kwas to świetna alternatywa dla świecącej się i zanieczyszczonej skóry, ponieważ nadmiar sebum to idealne środowisko do rozwoju wielu bakterii, szczególnie tych odpowiedzialnych za  zmiany trądzikowe.

Wraz z upływem lat skóra staje się wiotka, pomarszczona, brak jej napięcia i elastyczności. To wszystko sprawa kolagenu i elastyny, których to z każdym rokiem nam ubywa. Należy wówczas pobudzić fibroblasty do produkcji włókien kolagenowych i elastyny. Kremy do codziennej pielęgnacji nie zawsze są wystarczające, można powiedzieć nawet, że są za słabe. Natomiast kwas pirogronowy dociera do skóry właściwej i pobudza fibroblasty do pracy.

Eksfoliacja kwasem pirogronowym działa antybakteryjnie, znacznie obniża pH skóry dzięki czemu pomaga leczyć trądzik i dokładnie usuwa zanieczyszczenia.

Eksfoliacja kwasami zmniejsza przyleganie komórek naskórka, rozluźnia ich połączenia dzięki czemu warstwa rogowa jest cieńsza, a nasza skóra ulega odnowie, staje się naturalnie gładka i dosłownie promienieje. Koloryt skóry wyrównuje się, a plamy i przebarwienia są mniej widoczne.

Należy zwrócić uwagę na to, że ze względu na swoje wyjątkowe właściwości kwas pirogronowy, jako jeden z niewielu produktów stosowanych w kosmetologii, może być użyty w przypadku skór ze zmianami ropnymi oraz siecią rozszerzonych naczyń.

Wskazaniami do zabiegu z użyciem kwasu pirogronowego są: trądzik w fazie aktywnej, trądzik różowaty, blizny potrądzikowe, zaczerwienienie skóry u osób z policytemią, kuperoza, łojotokowe zapalenie skóry, keratoza trądzikowa, dyskeratoza, hiperkeratoza, keloidy, hiperpigmentacje pozapalne i potrądzikowe, melazma, chloazma, fotoaging.

Problemy takie jak:opryszczka(opryszczka nawrotowa), poważne stany zapalne skóry, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, zabiegi chirurgiczne na twarzy do dwóch miesięcy wstecz, także alergie na substancje stosowane w peelingu wykluczają zabieg kwasem pirogronowym.

Podczas doboru stężenia kwasu pirogronowego należy ocenić fototyp skóry pacjenta, stopień fotostarzenia, rodzaj blizn i keloidów oraz określić cel zabiegu. Peeling może być powtarzany co 15-21 dni.

Ogólne zalecenia po zabiegu to:
zakaz opalania się przez 4 tygodnie,
stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym o faktorze SPF co najmniej 30,
zakaz stosowania kremów z AHA przez 14 dni,
aby utrzymać i wzmocnić efekt działania peelingu warto stosować kremy z wit. C dwa razy dziennie,
makijaż można nałożyć po 24 godzinach od zabiegu
bezwzględny zakaz zdrapywania złuszczającego się naskórka,
wskazane intensywne nawilżanie skóry,
bezpośrednio po peelingu  dla podtrzymania jego efektu można wykonać zabiegi kosmetyki leczniczej;

Efekty uboczne jakie mogą wystąpić po zabiegu to:

utrzymujący się rumień twarzy – zazwyczaj zaczerwienienie skóry mija w ciągu kilku dni po zabiegu,
zapalenie okołowargowe, uaktywnienie opryszczki (u nosicieli wirusa HSV-1)
przejściowe zaburzenia pigmentacji – szczególnie u osób z przebarwieniami, które nie stosuję ochrony przeciwsłonecznej lub u osób zdrapujących złuszczający się naskórek.